Апелативен съд – Бургас потвърди имуществена санкция  на търговско дружество

...
Апелативен съд – Бургас потвърди имуществена санкция  на търговско дружество
Коментари Харесай

Търговец от Бургас заработвал като муле на телефонни измамници

 Апелативен съд – Бургас удостовери имуществена санкция  на комерсиално сдружение в размер на 2200 лева, наложена по реда на Закона за административните нарушавания и санкции /ЗАНН/. Това е сумата, с която юридическото лице се е обогатило вследствие на осъществено от шефа закононарушение срещу собствеността.

Георги Г., шеф и едноличен притежател на капитала на " Драймонт “ ЕООД е заработвал спомагателни пари като " муле “ на ало -измамници. 

През януари 2021 година Районен съд – Бургас е одобрил съглашение, според което той се признава за отговорен в осъществено закононарушение. На 19 август 2020 година в бургаския ж.к. " Изгрев “, наоколо до резервоар за боклук до бл. 35, в съучастничество като помощник, с неустановено по делото лице - причинител, за да набави имотна полза за себе си и за неустановеното лице, което възбудило и поддържало у стара жена подвеждане, че спомага на полицейските органи за залавяне на крадци, взел оставените от дамата в плик зад контейнера 2200 лв., като ѝ предизвикал имотна щета в размер на посочената паричната сума. След като прибрал парите от " жертвата “ Георги Г. ги внесъл в банковата сметка на сдружението, което управлявал. След разкриването на закононарушението направил признания и предал паричната сума от измамата на органите на реда. За това закононарушение на Георги Г. е наложено наказване отнемане от независимост за период от 4 месеца, чието осъществяване е отсрочено за период от 3 години. 

Апелативните съдии са споделили извода на първата инстанция  за налагане на имуществена глоба на обвързваното с Георги Г. юридическо лице по реда на Закон за административните нарушения и наказания. Обогатяването на сдружението е настъпило сега на внасянето на паричната сума, добита от закононарушението, по банковата му сметка. Въззивният състав е показал, че обогатяването не е и належащо, с цел да се осъществя имуществената отговорност по сегашния ред, защото законът планува отговорност даже единствено при основана действителна опция за обогатяване без в действителност да е настъпило такова. Ето за какво е без значение и продължителността във времето на битие на облагата. " Несъмнено сумата е изтеглена от сметката на търговеца само и единствено тъй като закононарушението е било разкрито, а не по самодейност и лично предпочитание на дееца “, е маркирано в постановения правосъден акт на втората инстанция.

Решението е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР